You are here

Viito vauvasi kanssa -innostava harrastusmahdollisuus

Kurssi tarjoaa mielekästä ja virkistävän erilaista yhteistä tekemistä perinteisten muskarien ja vauvauintien rinnalle. Osallistujat kiittelevät etenkin käytännönläheisiä harjoituksia ja iloista oppimisympäristöä. Kurssin koetaan rikastavan vuorovaikutusta vauvan kanssa.

-Yhdeksän kuukauden ikäinen Elvi oppi kurssin käynnistyttyä ällistyttävän nopeasti 10 ensimmäistä viittomaansa. Niiden avulla pystyimme kommunikoimaan paremmin jo ennen varsinaisen puheen muodostumista, kertoo alkeis- ja jatkokurssin käynyt Emma.

Kurssin kehittäjän Irmeli Savolaisen mukaan viittomat helpottavat usein arkisia turhautumisen hetkiä sekä nopeuttavat keskinäisen vuorovaikutuksen rakentumista. Niiden avulla myös houkutellaan varsinaista puhetta esiin.

Kurssin vetäjä ja tulkki Irmeli Savolainen

Tukea omaan arkeen

Kurssit sopivat niin äidin odotusaikaan, vauvan ensimmäisille kuukausille kuin jatkokurssien osalta taaperoillekin.

Antoisinta oli päästä harjoittelemaan yhdessä muiden vanhempien ja vauvojen kanssa. Ammattitaitoinen vetäjä oli myös yksi syy, miksi ylipäätään lähdimme kurssille ja viihdyimme niin hyvin, kertoo alkeiskurssi käynyt Suvi.

Moni harjoittelee viittomia myös omassa arjessaan kurssilta saatujen ohjeiden ja leikkien avulla.

- Elvin ja minun välille syntyi kurssin myötä aivan uusi yhteinen juttu, jota pystyimme harjoittelemaan sekä kurssilla että kotona. On hienoa nähdä, kuinka vauva omaksuu ja alkaa itsekin käyttää arkeensa liittyviä viittomia, kuten puuro, vaippa tai leppäkerttu, Emma iloitsee.

Ponnahduslauta kielen ja puheen kehitykseen

Päätarkoitus kurssilla on nauttia yhteisestä harrastuksesta sekä oppia vuorovaikutuksen keinoja vauvan ehdoilla. Mikäli kielen kehitykseen liittyviä haasteita ilmenisi myöhemmin, on sopiva pohja niiden työstämiselle jo luotuna.

Palkitsevinta on nähdä se valtava kyvykkyys ja kehitys, mikä vauvoissa piilee sekä olla todistamassa vauvan ja aikuisen iloa, kun he ymmärtävät toisiaan entistä paremmin, kertoo kurssin vetäjä Irmeli.

Vauvojen luontainen kiinnostus ja taidot pääsevät usein aivan uudella tavalla esiin nimenomaan arkisten leikkien ja harjoitusten myötä.

Kotona harjoitellessa myös 3-vuotias esikoinen on alkanut viittoa minulle ja kurssilla mukana olleelle nuoremmalle Sirulle. Kerkesipä hän kehitellä jo oman sieni-viittomankin, jatkokurssia odottava Suvi kertoo.


Kuvissa:  Kurssin aloittanut Aada äitinsäi Miia Luoto-Ellän kanssa. Kurssin vetäjä ja tulkki Irmeli Savolainen opettamassa.